Van’da AKP içindeki ‘Kürtler’ CHP’ye geçiyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rawest Araştırma Müdürü Roj Girasun, “Kürtlerden CHP‘ye bir kayış var. Ama ilginçtir bu kayış, HDP’li Kürt seçmenlerden ziyade AK Parti’ye geçmiş dönemlerde oy vermiş Kürt seçmenlerle alakalı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim tarihini ilan etmesiyle Türkiye hızlı bir şekilde seçim sürecine girdi. Seçimler 14 Mayıs’ta gerçekleşecek. Millet ittifakı, Cumhur İttifakı, Emek ve Özgürlük İttifakı bir yandan genişleme temaslarını yürütürken bir yandan da seçim kampanyalarını hızlandırıyor. Doğu ve Güneydoğu’da ise farklı bir tablo karşımıza çıkıyor. Son 20 yılda sadece ‘AK Parti’ ile ‘HEP ’ten HDP’ye Kürt siyasi hareketini temsil eden partilerin varlık gösterdiği bölgede yeni aktörler sahneye çıkıyor. Özellikle CHP’ye ve millet ittifakı bileşeni olan partilere olan yönelim dikkatlerden kaçmıyor. Bu yönelim milletvekili aday adaylığı başvurularında iktidar partisi AK Parti’ye olan başvurunun geçmiş yıllara görece az olması ve lokomotifini CHP’nin oluşturduğu millet ittifakına dahil partilere başvuruların katbekat fazla olmasıyla kendini gösteriyor.

Rawest Araştırma Müdürü Roj Girasun, seçim gündemini değerlendirmek için Halk TV’de gazeteci Şirin Payzın’in sunduğu ‘Sözüm Var’ programına konuk oldu. Girasun, gazeteciler Emin Çapa ve Barış Terkoğlu’nun sorularını cevapladı.

‘TİP’e sempati var ama oy’a dönüşür mü soru işaretleri var’

Türkiye İşçi Partisi’nin kamuoyu nezdinde bir sempatisinin ve ilgisinin olduğunu ama bunun oy’a dönüşüp dönüşmeyeceği ile ilgili ciddi soru işaretleri olduğunu belirten Girasun, “Tarihi bir seçime gidiyoruz. Herkesin tek tek parlamento hesabı yaptığı bir seçim. Siyaseten ve matematiksel olarak ayrı ayrı konuşulması gereken durumlar. Ama matematiğin daha ağır basması gereken bir dönem. Bir siyasi partiye oy vermek istersiniz ama günün sonunda reel bir seçenek arasına sıkışırsınız ve kazanabilecek oy artırabilecek, AK Parti’yi en çok zayıflatabilecek siyasi partiye oy verirsiniz. Bu yüzden TİP’in bugün kamuoyu nezdinde yarattığı dalga, beğeni, yarattığı ilgi bir desteğe dönüşür mü ciddi soru işaretleri var. Bir şeyin desteği dönebilmesi için önemli şeyler sunması lazım. Yani önemli bir alternatif olması lazım” dedi.

‘Günün sonunda seçmen daha reel davranacak’

Araştırmacı Girasun, seçim yaklaştıkça TİP’e sempati duyan seçmenlerin HDP’ye (Yeşil Sol) yakınlaşacağını ifade ederek, “TİP bir söylem olarak muhalefetin önemli bir kısmının tabanını heyecanlandırıyor da olabilir. HDP’nin söylemeye çekindiği, CHP’nin yeterince yapamadığı sözleri daha sert, daha cesurca ifade edebilir ve bu seçmeni söylemsel olarak tatmin de ediyor olabilir. Ama günün sonunda seçmen daha reel davranacak. Bunu kastediyorum. Örneğin, bugün Kürt illerinde de Türkiye İşçi Partisi’nin HDP’den oy aldığını görüyoruz. HDP’nin siyasetsizliğini kısmen daha fazla siyaset üretmesi gerektiğini, daha solda olması gerektiğini düşünen kesimlerden de TİP’e ilgi, alaka, destek olduğunu görüyoruz. Ama seçime yaklaştıkça ya da HDP ile TİP arasındaki bu gerilimden sonra bu seçmenin biraz daha geriye çekilebileceği, tekrar HDP’ye dönebileceği kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

Girasun: Kürtlerden CHP’ye bir kayış var

CHP’nin son dönemde iktidarın en büyük alternatifi olduğu ve bu etkinin seçmenin oy davranışına yansıdığını aktaran Girasun, “HDP’de bir oy düşüşü var. Yani yaklaşık 1 buçuk puanlık bir oy kaybı var. Bu oy kaybının düşüşünün temel sebebi artık barajı aşma motivasyonun artık kalmıyor olması. Bir de HDP artık yeni bir söz de üretemiyor. Mevcudu koruma üzerine bir siyaset yürütüyor. Bu da biraz daha seçmenlerin yeni arayışlara yönelmesine sebebiyet veriyor. Özellikle kentli sosyal demokratlar ile aleviler geçmiş seçimlerde HDP’ye oy veren seçmen tabanının CHP’ye doğru yöneldiğini görüyoruz. Çünkü, Cumhuriyet Halk Partisi son dönemde artık iktidarın en büyük alternatifi. Muhalefet tarafındaki değişimin motor gücü olarak görüldüğü için buraya bir kayış olduğunu gözlemliyoruz. Kürtlerden CHP’ye bir kayış var. Ama ilginçtir bu kayış HDP’li Kürt seçmenlerden ziyade AK Parti’ye geçmiş dönemlerde oy vermiş Kürt seçmenlerle alakalı” diye konuştu.

‘Eriyen oylar CHP’ye doğru akıyor’

Girasun, DEVA Partisi’nin eriyen oylarının CHP’ye doğru aktığını kaydederek, “DEVA partisi ilk çıktığı dönem Türkiye genelinin üstünde yani Kürtlerden, diğer yerlere oranla 2 katından fazla bir oy alıyordu. Ama DEVA Partisinde de bir oy erimesi olduğunu görüyoruz. Bu da muhalefetin büyük parçasına gitme arzusundan kaynaklanıyor. DEVA Partisi’nin eriyen oyları CHP’ye doğru akıyor. CHP birçok ilde daha önce bölgeden 22. dönemden beri vekil çıkarmıyordu. Çıkardığı illerde ise DEHAP’ın baraj altında kalması sebebiyle vekil çıkarabilmişti. Ama Diyarbakır’da, Van’da, Urfa’da hatta belki Mardin’de vekil ya da vekiller çıkarması çok kuvvetle muhtemel görünüyor. Bugün yaptığımız araştırmalarda” sözlerini sarf etti.    

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da AKP içindeki ‘Kürtler’ CHP’ye geçiyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir