Van Barosu, Kürt Bilge Apê Musa’nın katledilişinin yıldönümü nedeniyle anma düzenlendi. Anmada 90’lı yıllarda gazeteciliğin zorlukları da masaya yatırıldı.
Van Barosu, Kürt Bilge Apê Musa’nın (Musa Anter) katledilişinin yıldönümünde bir anma programı gerçekleştirdi. Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlenen anmaya aralarında Van-Hakkari Tabip Odası, TİHV, Van Baro Başkanı Sinan Özaraz, gazeteciler ve yurttaşlar katıldı. Anma yaşamını yitiren gazeteciler adına düzenlenen saygı duruşu ardından başladı.
İlk olarak konuşan Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz, “90’lı yıllar ve OHAL’de birçok gazeteci, katliamlara, gözaltında kayıplara ve işkenceden geçtiler. Tıpkı Apê Musa’nın ıslığı gibi özgür basın susmadı. Basın susturulmak istenirken, sadece basın değil, avukat, siyasetçiler, muhalifler ve tüm yurttaşların sesi kısılmak isteniyor. Basına yönelik baskı ve saldırılar aslında bizleri de hedef alıyor. Bu konuda herkesin özgür basına sahip çıkması gerekiyor. Özellikle kadın gazetecilere yönelik baskılar ise had safhadadır. 90’lı yıllarda yaşanan baskıların aynısı bugün yaşanıyor. Biz avukatlar ve hak savunucuları olarak hukuksuzluğa karşı nasıl duruyorsak, basına yönelik hukuksuzluğa da karşı çıkacağız” dedi.
‘Güçlü bir tepki yok’
Ardından Roni Nasır Kaya’nın “O HAL’de gazetecilik” belgeseli gösterildi. Belgesel ardından moderatörlüğünü Oktay Candemir’ın yaptığı ve gazeteci Adil Harmancı ile Roni Nasır Kaya’nın katıldığı “O HAL’de gazetecilik” paneli düzenlendi. Bazı gerçekleri yaşayarak öğrendiklerini ifade eden Harmancı, “90’larda herkes büyük acılar çekti ve hedef haline geldi. Hedef haline gelmenin sonucu da ölümdü. Kürtler, adına hareket eden ve bu siyasetini yürütenler hep hedef oldu. Biz, onlar için problem olmaya devam ettikçe bu baskılar da artacaktır. Şuan cezaevlerinde çok sayıda gazeteci var ve buna karşı güçlü bir tepki gelişmiyor” diye belirtti.
‘Kürt gazeteciler her zaman hedefte’
Roni Nasır Kaya da, “Olup bitenlerin kayıt altına alınması gerekiyordu ben de belgesel yaptım. Hiçbir dönem özgür basın için gazetecilik kolay olmadı. Yaptıkları her haberde hedef haline geliyorlar. Bu belgeselle Kürt gazetecilerin neler yaşadıklarını anlatmaya çalıştım. Burada gazetecilerin tutuklanması batıda haber bile olmuyor. Dayanışmanın yeterli olmadığını çok iyi biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Panel, Kaya’nın yazdığı “O HAL’de gazetecilik” kitabın imzalanmasıyla son buldu.
Serhat News