1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’da bir yolsuzluğun anatomisi: İhale iptali 40 milyon TL’ye mal oldu

Van’da bir yolsuzluğun anatomisi: İhale iptali 40 milyon TL’ye mal oldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın İpekyolu Belediyesinde yapılan sahil bandı ihalesinde kamu 40 milyon TL’nin üzerinde zarara uğratıldı. Belediyenin yaptığı usulsüzlük mahkeme kararıyla da teyit altına alındı. Gözler ne yapacağı merak konusu olan İpekyolu Belediyesi’nin yeni yönetimine çevrildi.

Kayyım dönemindeki İpekyolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından yapılan sahil bandı projesi kapsamında yapılan ihalede kamu 40 milyon TL zarara uğradı.
Belediyenin ihalede yaptığı usulsüzlük mahkeme kararıyla da teyit altına alındı. Mahkeme, ilk ihaleyi alan yüklenici firmayı haklı bulmakla birlikte görevden alınan personelleri de görevine iade etmişti. Yeniden gidilen ihalede kamu zararı oluştu. Seçime yakın bir dönemde yapılan büyük usulsüzlükle ilgili gözler ne yapacağı merak konusu olan İpekyolu Belediyesi’nin yeni yönetime çevrildi. Yaşananlarla ilgili sosyal medya hesabında, mahkeme kararıyla birlikte açıklama yapan Öz Kara Mühendislik güvenlik, İnşaat, İthalat ve İhracat, Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi Sahibi Özcan Kara, süreçte yaşanan usulsüzlükleri maddeler halinde açıkladı. Kara Sit alanında yapılan kanunsuzluğun ise halen devam ettiğine dikkat çekti. Usulsüzlüğü gözlemek için ihale iki parçaya bölünerek yapıldı, mahkeme süreci beklenmedi. Kayyum döneminde yaşanan ve mahkeme süreci devam ederken idare tarafından iş alelacele fes edilerek, 21 milyona ihale edilen iş yeni bir ihale ile 47.869.509,12 TL artı KDV ile yeniden ihale edilmişti. İhale rakamının fazla şişirilmiş görünmemesi için projede kullanılacak olan bitkiler için ise 20 milyon TL civarında yeni bir ihale yapıldı. Böylece müteahhit firmaya ceza kesilerek bitirilmesi gereken iş feshedilerek ciddi bir kamu zararına imza atılmış oldu.

Park yapımında yapılan diğer bir skandal ise yeni yapılan ihale ile beraber mahkeme yazışmalarına konu olan ödemeye esas yapılan imalatlar inceleme süreçleri devam ederken, belediye ekipleri tarafından iş makineleriyle ortadan kaldırılıp çöpe atıldı.
Fazla ödeme yapıldığı iddiaları, usulsüz rücu yazılarının havada uçuştuğu ve mahkeme süreçlerinin yürütüldüğü proje de aynı belediye tarafından yürütülen çalışmalarla ilgili daha önce belediye imkanlarıyla yapılan imalatların belediye tarafından toplanıp çöpe atıldığı ortaya çıktı.Teknik personellerin soruşturma izinleri Erzurum Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilmezken idarenin tuttuğu seviye tespitleri ise mahkemece atanan bilir kişiler tarafından yetersiz bulundu. Fazla ödemeler sebep gösterilerek personellerin açığa alındığı ve rücu işlemleri başlatıldığı dosyada ise müteahhit firma haklı bulundu. Açılan dava neticesinde müteahhit firmanın hâlâ 3 milyon TL civarında bir alacağı olduğu ortaya çıktı.

İmzasız evraklar gönderildi

İhaledeki sorunlardan biri ise, soruşturma kapsamında idare tarafından yapılan seviye tespit raporlarına istinaden kontrol heyetine çıkarılan rücu miktarları, kontrol heyetinin adreslerine yetkili imzası olmaksızın gönderildiği ortaya çıktı. Park Bahçeler Müdürlüğü tarafından gönderilen evraklarda çifte maaş ile gündemde olan Adnan Gül’ün imzasının olmaması ise o dönemde yeni tartışmaları beraberinde getirmişti.

‘Hesaplaşacağız ancak helalleşmeyeceğiz’

Karar üzerine ihalesi fes edilen Özcan Kara X hesabında konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kara, “İpekyolu belediyesinden aldığımız sahil bandı işine ait süreçleri birbir anlatacağım. Hesaplaşacağız ancak helalleşmeyeceğiz” ifadelerini kullanarak, “İhalesi İpekyolu belediyesi tarafından yapılan sahil bandı 1 etap yapım işine ait ihaleye yalnızca firma olarak biz teklif verdik. Sözleşme aşaması ve yer teslimi aşamasından sonra işimize başladık ancak Van’da olan çoğu ihale gibi bu işin de ihale öncesi zemin fizibilitesi yapılmamış beyanlarla iş ihale edilmiş yapım aşmasında önümüze çıkan bütün engelleri dilekçelerle ile kuruma bildirdik. Ancak dönemim belediye başkan yardımcıları, şube müdürleri, kayyum olan @ihsanemre’ye tabi oldukları için, ‘makamın söylediği her şey yanlış yada doğru fark etmeksizin bir emirdir gereği yapılması gerekiyordu’ diye bize geri dönüş yapıyorlardı” dedi.

Dilekçeler ciddiye alınmadı

O dönemde verilen hiçbir dilekçenin ciddiye alınmadığını da dile getiren, Kara, şu tespitlere dikkat çekti: “Bu sebeplerden kaynaklı hiçbir şekilde dilekçelerimizi ciddiye almayıp süre uzatımı talebimizi değerlendirmeye almadılar. Başvuru talebimizi ilgili bakanlığa yüksek fen kuruluna gönderin dediğimizde, ‘burada kararları biz veririz’ diye bize cevap verdiler. Sözleşmemizi fesih edip hatta ve hatta kaymakam efendi ve bir tane işe yaramayan başkan yardımcısı ve gereksiz dönemin vekillerden biri ile ortak karar aldıklarını sonradan öğrendim. Sonrasında ne oldu mahkemelik olduk davayı kazandık. Haksız fesih ortaya çıktı teknik personellere yapılan haksızlıklar tutanaklar hepsi bir kenara bırakıldı ve personeller geri görevine iade edildi.” diye konuştu.

İhsan Emre Aydın vurgusu

Açıklamasının son bölünde dönemin kayyımı İhsan Emre Aydın içinde bir bölüm açan Kara şu tespitlerde bulundu: “Bize ne oldu nihayet belediye ye devletini milletini bayrağını seven şerefli bir devlet adamı şuan mevcut İpekyolu kaymakamımız atandı. Bizi çağırdı hesabımızı yaptırdı hakkımız olanı bize teslim etti. Ancak 1 yıl boyunca ihalelere yasaklı olduğumuz için katılmadık. Dönemim kayyum kaymakamı İhsan Emre Aydın sana ve avenelerine and olsun ki devletimize verdiğiniz 40 milyonluk zararının kuruşu kuruşuna hesabını sizden sorulana kadar bu davanın peşini bırakmayacağım. Öyle Albayrağ’ımızın gölgesinde devletçi pozlar verilerek devletçi olunmuyor. Size gerçek devletti gerçek vatanseverliği öğreteceğim. Kazandığımız mahkeme kararları ekte ilerleyen. süreçte basın açıklaması ile çok daha detaylı bilgilendirme yapılacaktır. saygı ile sunarım.”

Konuyla ilgili görüştüğümüz İpekyolu Belediyesinden ise, idari soruşturmanın başlatılıp başlatılmadığı ve Sit alanında yapılan parkın son durumuyla alakalalı herhangi bir bilgi alamadık.

Van’da bir yolsuzluğun anatomisi: İhale iptali 40 milyon TL’ye mal oldu - Dava dosyasi

Serhat News

Tepki Ver | sinirli1
0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da bir yolsuzluğun anatomisi: İhale iptali 40 milyon TL’ye mal oldu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Avatar

    Talancilar kayyimla yapılan talan batirdiniz memleketi er yada geç bu ülkeye demokrasi gelecek

    Cevapla
  2. Avatar

    Eskiden kayıp kent derdik guzelliklerinden bahsederken şimdi torpilli çirkinliklerin den liyakatsiz idarecilerden söz eder olduk yazık biz de Allah’a havale ettik simdikileride öncekileri de

    Cevapla