İran’ın baskıcı rejiminden ve Taliban’ın baskılarından kaynaklı binlerce kişi Türkiye’ye göç etmek zorunda kalıyor. Türkiye’ye geldikten sonra ise yaşadıkları önemli sorunların başında dil geliyor. Van’da İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği’nde, Türkçe okuma-yazma eğitimi veriliyor.
Van’da 2007 yılında kurulan İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği, hayata geçirdiği “Mülteci Engelli Danışmanlık, Eğitim ve Farkındalık Projesi” kapsamında, Van’da bulunan göçmenlere okuma-yazma kursları veriyor. Yeniden verilen ders kursunun katılımını çoğunlukla kadın Afganlardan oluşuyor. Ayrıca geçtiğimiz yıl Ağustos ayında da çocuklar için dil eğitimleri veriliyordu. Burada 3 yıldır görev yapan Sosyal Hizmetler uzmanı ve sosyolog Mesut Yıldırım Çakar, göçmenlerin kendilerini dışlanmış hissettiklerini ve özgüvenlerinin artabilmesi ve topluma uyum sağlayabilmeleri için Türkçe dil eğitimini verdiklerini söylüyor.
Türkçe dil dışında psikolojik ve hukuk desteği de veriliyor
Derneğin çalışmalarını anlatan Çakar, “2007 yılından bu yana yerelde işitme engelliler sonrasında ayrımcılık ve toplumsal cinsiyete dayanarak, farklı dezavantajlı gruplara yardımcı olabilmek amacıyla kurulmuştur. Cinsiyet din, dil ırkı fark etmeksizin bunların toplumsal saygılarını arttırarak bunları topluma kaynaşmasını sağlamak amacıyla kurulmuş bir dernek. Buraya daha çok engelli guruplar geliyor. Engel gurubuna göre zorlukların yaşandığı, özellikle psikolojik olarak ta gelenlerin sorunlarını çözüyoruz. Ayrıca psikolojik ve hukuki destekte veriyoruz. Özellikle buraya gelen yabancı uyruklu göçmenler kendilerini dışarıda dışlanmış gibi hissediyor. Bunlara karşı öncelikle kendilerine dil eğitimi veriliyor. Bunu aştıkları zaman kişiler dışarıda hem kendilerine özgüveni geliyor. Hem de toplumsal kaynaştırma çok daha kolaylaştırıyoruz. Ya da şiddete maruz kalan kadınlar olduğunda ilgili kurumlara yönlendiriyoruz” dedi.
‘Göçmenlere farklı gözle bakmamalıyız’
Özellikle Afgan ve İranlıların kursa geldiğini ve dil öğrenmek amacıyla geldiklerini söyleyen Çakar, şu anda eğitim gören göçmen sayısının 27 kişiden oluşturduğunu ifade etti. Çakar, “Tercümanımız da olduğu için iletişimde sorun yaşamıyoruz. Seviye sınıfları var eğitimde. Toplum olarak açık olmamız gerekiyor göçmenlere, İran Suriye ülkeleri komşumuz. Afganlarında kültüründen çok uzak değiliz. Dışarıda özellikle toplu taşımalarda farklı gözlerle bakmamalıyız. Burada eğitim gören göçmenler soğuk olmamızdan yakınıyorlar. Ve dışarıda yaşadıkları sorunları dile getiriyorlar” diye belirtti.
‘Her sabah mutlu uyanıyorum dil kursuna geleceğim için’
Burada Türkçe dil eğitimi alan Afganistanlı Xatibe Heseniestem, Afganistan’dan Van’a göç edeli 1 yıl olmuş. Afganistan’da sporcu olan Heseniestem, tek sıkıntısının Türkçe dilini konuşamaması olduğunu dile getiriyor. Heseniestem, “Dil bilmediğim için bu derneğe geldim. Ve sporu çok seviyorum ayrıca spora gitmek istiyorum. Afganistan’a Taliban el koyduğu için göç ettim orada zaten kadınlar yaşamıyor. Orada zaten bir kadın spora dahi gidemez. O yüzden kaçtık. Burada ki insanlar da çok iyi. Bu dernekle tanıştıktan sonra benim için çok iyi oldu. Bu derneğin çalışmaları çok güzel. Çalışanları da çok iyi, her sabah mutlu uyanıyorum kursa gelip dil öğrenebileceğim için” diye konuştu.
‘Dil bilmediğimiz için çok zorluk yaşıyoruz’
Aynı şekilde Afganistan’dan Taliban baskılarından kaynaklı kaçak yollarla gelen Şukufe Şahamat’te yaklaşık 1 buçuk yıldır Van’da eşiyle yaşıyor.
Göç sırasında birçok sorun yaşadıklarını belirten Shahamet, “Çünkü kaçak yollarla geldik ama buraya gelmemiz bize iyi geldi. Tek sorunumuz dil bilmememiz çünkü hastaneye gidemiyoruz alışveriş yaptığımızda kendimizi ifade edemiyoruz. Bu derneğe bir arkadaşım geliyordu ders almak için ve beni de o yönlendirdi ve geldim. Bana çok iyi geldi çünkü dil öğrenmem gerekiyor. Buradaki arkadaşlar da çok iyi ve bizim için bu kursu açtılar. Ve ücretsiz ders veriyorlar. Van halkı da çok iyi komşularım da çok iyi daha önce çalıştığım iş yerindeki arkadaşlarım da çok iyiydi. Tek hayalim ülkemin eski haline dönmesi bu savaşın bitmesi sadece Afganistan değil diğer tüm ülkelerde de savaşın bitmesi. Ayrıca döndüğümüzde okula gidip tekrar ders görmek istiyorum. Elimde olursa Kendi ülkeme gidip Kendi ülkeme çalışıp yaşamak istiyorum” sözleriyle taleplerini dile getirdi.
Serhat News
[…] yaşayan göçmenlere psikolojik destek veren Psikolog Zafer Taş, göçmenlerin kendi ülkelerinden başlayarak; […]