1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’da hem doğa tahribatına hem de köylüler arasında gerginliğe neden oluyor

Van’da hem doğa tahribatına hem de köylüler arasında gerginliğe neden oluyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın Gürpınar İlçesine bağlı Şamanıs bölgesinde çıkardığı kömür madeninden dolayı köylüler arasında uzun zamandır kavgalara neden olan iş insanı Veysel Ürüm, aynı bölgede başka birçok sahayı daha kapatarak maden sahası yaptı. Ürüm’ün bu girişimi büyük tartışma ve gerginliklere neden olurken, olayların daha da büyümesinden endişe ediliyor.

Kapattığı kömür madenleri ile gündeme gelen, sonrasında Van Atatürk Şehir Stadyumunda, Atatürk isminin çıkartılarak yerine Veysel Ürüm isminin geçirileceğinin ilan edilmesi ile tartışmaların ve büyük tepkilerin merkezinde yer alan iş insanı Veysel Ürüm, bu kez kapattığı yeni maden sahaları nedeniyle oluşan tepki ve gerginlikler sebebi ile gündeme geliyor.

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Şamanıs mıntıkasında çıkarttığı kömür madeni büyük tartışmalar konusu olurken, aynı bölgede başka alanları da kapatarak maden sahası yapan Ürüm, tartışmaların da fitilini ateşledi. Var olan maden sahalarına yenilerinin eklenmesi ve kapatılması bölgede yeni gerginliklere neden oldu. Bölgenin büyük oranda maden sahası ilan edilmesi sonrasında bir yandan doğa katliamı devam ederken, öte yandan birçok yerin kapatıldığı bölgelerde ise köylüler arasında ciddi krizler baş göstereceği belirtilmektedir.

Kimileri ile anlaşmaya varsa da köylüler arasındaki kriz büyüyor

Ürüm’ün bölgenin neredeyse tamamını maden sahası olarak kapatması yerel halk arasında büyük huzursuzluğa neden olurken, yaşanan huzursuzluk ve krizi minimize etmek maksadıyla Ürüm’ün kimi köylüler ile anlaştığı, kimilerinin ise anlaşmaya yanaşmadığı kaydedildi.

Bölgede aile kavgalarını çıkmasından, kan davalarının körüklenmesinden korkuluyor.

Bölgenin hassasiyeti göz önünde bulundurulduğunda, yıllarca kan davalarına sahne olmuş bir bölge yerel halkın bir kısmının Ürüm ile anlaşması, geride kalanların ise anlaşmaya yanaşmamasının farklı krizlere neden olabileceği, bu durumun yerel halk arasında gerginliğe hatta daha ağır sorunlara yol açabileceği ileri sürülüyor. Yerel halkın neredeyse tamamının akraba olması sorunun daha da ağırlaşma olasılığını gündeme getiriyor.

‘Bizden habersiz arazilerimizde maden sahası açılıyor’

Yerelde anlaşma yapanlar ile yapmayanlar arasında krizin derinleşme ihtimaline değinen yerel halktan kimi insanlar, “Arazilerimiz içindeki madem sahaları bizden habersiz kapatılmış. Şuan köylerde ciddi girginlik var. Eğer çözüm bulunmasa kan davalarına kadar gidecek, ciddi sorunlara neden olacaktır” dedi.

Köylerde huzursuzluk başladı

Madem sahaların kapanmasından sonra köylerde ciddi tartışmaların yaşandığına da dikkat çeken köylüler, “Ürüm Norduz bölgesinde birçok alanı maden sahası olarak kapattı. Şimdi aynı aileler arasında bile büyük bir kriz yaşanmaktadır. Biz yıllardır köyde kardeş gibi yaşıyorduk. Zaten hepimizde akrabayız. Fakat bir anda anladık ki bizim köyün tamamı maden sahası olarak kapatılmış. Bu yapılırken bazı aileler olur vermiş bazıların haberi bile olmamış. Eğer böyle devam ederse kardeş bile kardeşe düşman olacaktır.

Serhat News

Tepki Ver | sinirli1
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da hem doğa tahribatına hem de köylüler arasında gerginliğe neden oluyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir