Van’da şüpheli bir şekilde kaybolduktan 18 gün sonra Mollakasım sahilinde cansız bedeni bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Rojin Kabaiş için üniversite kampüsünde bir yürüyüş düzenlendi.
Van Barosu öncülüğünde gerçekleşen yürüyüşe, kentteki sivil toplum örgütlerinin yanı sıra çok sayıda öğrenci ve Rojin Kabaiş’in babası Nizamettin Kabaiş de katıldı. Seyyid Fehim Arvasi Kız Yurdu önünden başlayan yürüyüş, Rojin’in kaybolduğu noktaya kadar sürdü. Katılımcılar, “Yönetim istifa”, “Rektör istifa”, “Jin, jiyan, azadî”, “Erkek vuruyor devlet koruyor”, “Susma susturma, Rojin için adalet” ve “Güvenlik uyuma, öğrencilere sahip çık” sloganları attı.
Van Barosu’ndan İhmallere Dair Açıklama
Rojin Kabaiş’in kaybolduğu sahilde yapılan basın açıklamasını Van Barosu Kadın Hakları Merkezi Üyesi Av. Medine Turantaylak okudu. Turantaylak, Rojin’in kaldığı yurt, üniversite ve bağlı olduğu bakanlık ile ilgili ciddi ihmaller bulunduğunu vurguladı. Yurt ve üniversite görevlilerinin soruşturma dosyasına şüpheli sıfatıyla eklenmesini talep ettiklerini belirten Turantaylak, “Soruşturma kapsamında kısıtlılık kararı olmasına rağmen, bir haber kanalında Rojin’in intihar ettiği algısını oluşturan paylaşımlar yapıldı. Bu durum üzerine ilgili haber kanalı hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi.
“Bulguların tekrar incelenmesini talep ediyoruz”
Medine Turantaylak, Adli Tıp Kurumu raporunda Rojin’in DNA’sının yanında bir erkek DNA’sı tespit edildiğini, ancak kime ait olduğunun belirlenemediğini ve şüpheli bulgu sayılmadığını aktardı. Bu durumun yeniden incelenmesi talebinde bulunduklarını belirten Turantaylak, “Kadın cinayetlerini önlemek, failleri adalet önüne çıkararak en ağır cezaların verilmesini sağlamak için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Kadın hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşları, güvenli bir yaşam için mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini bir kez daha dile getirdi.
Kısıtlılık kararı kaldırlmalı
Baro Başkanı Sinan Özaraz, kadın cinayetlerinin önlenmesi için etkili hukuki düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirterek şunları söyledi: “154 kadın katledildi, 259 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Neredeyse her gün bir kadın cinayeti işleniyor. Kadın cinayetlerini önlemenin en önemli yolu, önleyici tedbirlerin alınmasıdır. Ancak etkili hukuk kurallarının hâlâ düzenlenmediği bir süreçte kadın cinayetleri artarak devam ediyor.”
“Adalet için etkin soruşturma şart”
Rojin Kabaiş dosyasına ilişkin devam eden soruşturma sürecini ele alan Özaraz, kısıtlılık kararlarının adil bir yargılama sürecini engellediğini belirtti: “Bugün dosyada hâlâ kısıtlılık kararı devam ediyor. Bu durum hem ailenin, hem avukatların dosyadaki delillere ulaşmasını engelliyor. Şeffaf bir soruşturma ve adil bir yargılama için kısıtlılık kararının kaldırılması gerekiyor. Kısıtlılık kararları, adaleti tesis etmek yerine adil bir sürecin önünde engel oluşturuyor.” Özaraz, soruşturma dosyasından sızdırılan bazı rapor ve belgelerin yanlış algılar yaratmaya çalıştığını belirtti: “Bazı basın organlarında yer alan haberler, soruşturma sürecini manipüle etmek ve intihar algısı oluşturmak için servis edilmiştir. Kadınların yaşamları ve hakları magazin konusu olamaz. Soruşturmanın şeffaf bir şekilde yürütülmesi ve gerçeklerin ortaya çıkarılması için mücadelemize devam edeceğiz.”
Serhat News