Van’ın Gevaş ilçesinde bulunan DSİ Kampı sahili çöplerden geçilmiyor. İnsan ve çevre sağlığını ciddi düzeyde tehdit eden çöpler temizlenmezken, sahili kullananlar sahili kirletmekten geri durmazken, yasalara aykırı olmasına rağmen sahili kapatan Devlet Su İşleri ise, sahili kirletmenin önüne geçmek için herhangi bir çaba içerisine girmiyor.
Van’ın en temel sorunları arasında yer alan çevre temizliği, gün geçtikçe daha ağır bir sorun halini almaya başlıyor. Yaz sezonu olmasına rağmen piknikçiler mesire ve sahillere akın ederken, toplumda temiz çevre anlayışı oturmadığından, kurumlarda da ciddi düzeyde bir çevre ve temizlik kurumsallaşması ve politikası olmadığından yaşanan kirlilik ciddi tehditleri barındırıyor. Van’ın en gözde sahilleri arasında yer alan Gevaş sahilleri de kirlilikten nasibini alıyor. Özellikle hafta sonları, aşırı sıcaklardan dolayı sahillere yüzbinlerce insan akın etmektedir. Fakat sahillerin temiz olmaması ve kurumsallaşan bir çevre politikasının olmaması, sahili kullanan insanların gerekli duyarlılığı göstermemesi ve sahiller başta olmak üzere çevreyi kirletmekte sakınca görmemesi, sahili kapatan kuramların ise gerekli duyarlılığı göstererek alınması gereken önlemleri almaması ve gerekli temizlik çalışmalarını başlatmaması sahilleri ve mesire alanlarını tam bir çöplük haline gelmesine neden oluyor.
Resim ve görüntülerdeki yer, Van’ın Gevaş ilçesi Akdamar mahallesinde bulunan DSİ kampı. Van’ın gözde mesire alanları ve sahilinin bulunduğu bu alana özellikle hafta sonları binlerce insan tarafından ziyaret edilmekte ve bu alanlar kullanılmaktadır. Son derece güzel ve kullanışlı kumsalı ve ağaçlı alanı ile insanı cezbeden bu alan maalesef tek kelime ile çöplüğe dönüşmüş vaziyette. Piknikçilerin büyük bir hoyratlıkla ve adeta tek seferlik kullanma anlayışı ile yaklaşılan bu güzide alanda kurumlar da gerekli temizlik anlayış ve politikasını hayata geçirebilmiş değil.
Kimi yerler toplanan çöpler yakılmaya çalışılmış olsa da çok daha kötü bir görüntü ve daha ciddi insan ve çevre sağlığı tehdidinin oluşmasına neden olmuş durumda. Konu kapmasında herhangi bir kurumdan görüş ve düşünce almadık, çünkü bu tablo karşısında hiçbir kurumun görüş ve düşüncesinin bir anlamı kalmıyor. Nitekim ortada olan somut gerçeklik, tam bir çevre faciasının yaşandığıdır. Sebep ne olursa olsun hiçbir kurum sahillerin ve mesire alanlarının bu duruma gelmesine ve bu durumda kalmasına göz yumamaz. En önemlisi de yasalara aykırı olmasına rağmen eğer kimi kurumlar kumsalları kapatıyorsa, oralarda gerekli temizlik çalışmalarını da yürütmek durumundadır.
Belediyeler ise en azından bir iki tabela dikebilmeli, çöp kutuları koyabilmeli veya çöp toplama alanları oluşturabilmeli ve çöpleri düzenli bir şekilde alabilmeli. Özellikle çevre temizliği konusunda kurallara riayet etmeyenlere yönelik gerekli ceza-i müeyyideleri uygulayabilmelidir. Şimdi burada çok sayıda hamaset yapılabilir, ama inanın hiçbir tanesinin zerre-i miskal değeri yoktur. Gerçek olan ve önem taşıyan tek şey, sahillerin mevcut halidir.
Bu duruma bir örnek verilmesi gerekiyorsa…Sabah girdiğimiz bir haberde, eski Gevaş çöplüğünün yerinin, Van Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanları Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı dönemlerinde nasıl da çöplerden arındırılarak Van’ın en gözde mekanları haline getirildiğine birebir tanıklık etmiştik.
Demek ki istendiğinde oluyor. Yeter ki duyarsız kalmayalım, yeter ki görevimizi yapalım, yeter ki çevre ve doğa ile barışık olalım…
Emin olun gerisi kendiliğinden gelecektir…