Van’da bir araya gelen siviy toplum örgütü temsilcileri, darbe girişimden sonra kentte OHAL’ın kalıcılaştığına dikkat çekerek, OHAL komisyonun lağvedilerek, KHK mağdurların görevlerine iade edilmesi istendi.
KESK Van Şubeler Platformu, Van-Hakkari Tabip Odası, DİSK’e bağlı Genel-İş Van Şubesi ve TMMOB Van İl Koordinasyon kurulu üyeleri Van Beşyol mevkiinde bir araya gelerek KHK ihraçların işlerine iade edilmesi ve OHAL komisyonun lağvedilmesi için basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapa Maden Mühendisleri Odası Van İl Temsilcisi Rıdvan İmre, Mevcut siyasal iktidar Politikaları ile emekçilerin, kadınların, gençlerin, esnafın, çiftinin, işçilerin kısacası halkın ihtiyacı olan adalet, demokrasi, barış ve ekonomiyi güçlendirmeye yönelik hiç bir adım atmamakta ve politika üretmemek için mücadele edecekleri söyledi. “Haksızlık, hukuksuzluk ve Adaletsizlik üzerine kurulu yönetimlerini devam ettirmeye yönelik uygulamalarla ayakta durmaya çalışan iktidar, emekçilerin, sendikaların, meslek odalarının, demokratik kitle örgütlerinin üzerinde baskılarını artırmaktadır. Bizleri, aydınlıktan, demokrasiden, emekten, adaletten, hak ve özgürlüklerden, vazgeçirip kendilerine dokunmayan eleştirmeyen, sorgulamayan bir toplum yaratmayı amaçlamaktadırlar.” Diye konuştu.
“İfade özgürlüğü askıya alındı”
2016 Temmuz Darbe girişiminden bu yana, ülkede düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında atılan bir twit bile örgüt propagandası olarak ele alınıp dava konusu haline getirildiğini dile getiren İmre, şunları dile getirdi: “Ülkede neredeyse soruşturma, kovuşturma altında olmayan, hapis cezası almayan tek bir yurttaş yoktur. 5 yıldan fazladır şehrimizde emek örgütleri, sivil toplum kuruluşları kent alanlarını demokratik hakları olan miting ve basın açıklamaları için kullanamamaktadır. İktidar ve yereldeki kamu yönetimi yandaş dernek ve sivil toplum örgütlerine uygulamadığı yasakları OHAL’i kalıcı hale getirerek bizlere karşı uygulamaktadır. Resmi rakamlara göre KHK ile 125.678 kamu görevlisi ihraç edildi. 1767 Vakıf dernek, sendika ve konfederasyon, 109 yurt, 934 özel okul, 15 üniversite, 49 sağlık kuruluşu,116 basın yayın kuruluşu kapatıldı. 181500 kişinin pasaportuna tahdit konularak seyahat özgürlüğü engellendi.” Dedi.
“OHAL komisyonu iktidarın noteri gibi davranmaktadır”
Açıklamasında OHAL Komisyonun görev süresi uzatılmasına da dikkat çeken İmre sözlerine şöyle son verdi: “Aradan 5 yıllık süre geçmiş olmasına rağmen hala yaklaşık 4000 dosya karara bağlanmayı bekliyor. Komisyonun verdiği kararlarda ret oranı %87,3’tür. Bu oran barış imzacısı akademisyenlerin açıklanan dosyalarında % 100’dür. Bu oranlar bile komisyonun idari bir mekanizma olduğunu, iktidarın noteri gibi hareket ettiğini doğrulamaktadır. Faşizme karşı demokrasiyi, savaşa karşı barışı, gericiliğe karşı laikliği, ırkçılığa ve şovenizme karşı emeğin birliği ve halkların kardeşliği için fiili ve meşru mücadeleye devam edeceğiz”
Yapılan açıklamadan sonra grup Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl örgütünü ziyaret etti.
Haber ve görüntü: Dıldar Güler / Barış Aslan
Serhat News
(sg)