1. Haberler
  2. Genel
  3. Van’da tüm belediyeler ‘Şiddete Karşı Tutum Belgesi’ni imzaladı

Van’da tüm belediyeler ‘Şiddete Karşı Tutum Belgesi’ni imzaladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da bulunan tüm belediyeler 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında “Şiddete Karşı Tutum Belgesi”ni düzenledikleri basın açıklamasıyla imzaladı. Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Neslihan Şedal, “’Sözün bittiği yerdeyiz’ denilen noktada, biz kadınlar ‘sözümüz bitmedi, hep birlikte şiddeti durduruyoruz’ diyoruz” diye konuştu.

Van Büyükşehir Belediyesi ve 13 ilçe belediyesi tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında “Şiddete Karşı Tutum Belgesi”ni imzaladı. Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığına bağlı Kadın Yaşam Merkezi binası önünde düzenlenen basın açıklamasına Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal, Genel Sekreter Yardımcısı Elif Selçuk İlhan, Kadın Politikaları Daire Başkanı Refika Sönmez ve kadın meclis üyeleri katıldı. Açıklama öncesi merkez binasına “Sözümüz Bitmedi, Şiddeti Birlikte Durduracağız. Kadın Yaşam Özgürlük” pankartı asıldı.

‘Sözün bittiği yerdeyiz!’

Yapılacak açıklama öncesi bir konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, “Erkek egemen sistemin bin yıllardır sürdürdüğü kendini kadın hakikati üzerinden, kadının toplumsal değerleri üzerinden yaşattığı, yarattığı yıkım, talan ve savaş politikalarının sonucu, ‘sözün bittiği yerdeyiz’ denilen noktada, biz kadınlar ‘sözümüz bitmedi, hep birlikte şiddeti durduruyoruz’ diyoruz. Mücadelemizi bu yönde sürdürmeye devam ediyoruz” dedi.

‘Şiddet sarmalına karşı mücadele devam ediyor’

Ataerkil, cinsiyetçi ideolojinin her gün kadınları hedef aldığını belirten Şedal, şunları söyledi: “Kadınların katledildiği, intihara sürüklendiği, ideolojiyle karşı, sözümüzün bitmediğini, bu politikanın aslında bilinçli bir şekilde yürütüldüğünü ve ideolojik olduğunu ifade ediyoruz. Yaşamın her alanında bizi yaşamdan koparmak isteyen yarattığımız özgürlükçü, toplumsal değerleri hedef alan, ekonomik politiğimizi hedef alan, toplumda özgürlüğü eşitliği ifade eden zihniyetimizi hedef alan, şiddeti, katliamı, kadın kırım politikaları üzerinden körüklemeye çalışan erkek egemen zihniyete sözümüzü bir bir söylüyoruz. Bunun bilinçli bir şekilde yürütüldüğünü, iktidar akıllarının da aslında bunu kurumsallaştırmaya çalıştırdığını her geçen gün yaşanan katliamlardan, çocukların, kadınların kaybettirilmesinden, hunharca katledilmelerinden günbegün görüyoruz. Bizler de bu şiddet sarmalına karşı mücadelemizi bütün alanlarda sürdüreceğimizi ifade ediyoruz.”

Her türlü şiddete karşı hareket edilecek!

Ardından tutum belgesini Kadın Politikaları Daire Başkanı Refika Sönmez Okudu. Belgenin, “ILO 190 sayılı Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesi” doğrultusunda ulusal mevzuat temelinde hazırlandığını belirten Sönmez, amacın Büyükşehir Belediyesi’nin şiddet ve taciz durumu karşısında temel ilke ve prensiplerini ortaya koymak olduğunu vurguladı. Sönmez, belgenin Büyükşehir Belediyesi ve 13 ilçe kapsamında her birimde uygulanacağını kaydetti. Sönmez, belgenin kadına yönelik her türlü şiddet; taciz ve mobinge karşı, nasıl bir yöntem ile hareket edileceğini açıkladığını belirterek, şiddete asla taviz verilmeyeceğini söyledi.

Şiddet mağdurlarına ‘Güvenli Alanlar’ oluşturulacak

Sönmez, belgenin amaç ve kapsamına ilişkin şunları söyledi: “Belediyenin faaliyet alanları içerisinde; memur, işçi, sözleşmeli personel dahil olmak üzere tüm personel ve hizmet alanlar açısından, ‘Güvenli Alan’ oluşturulacak. Şiddete maruz bırakılan kadınlar oluşturulacak alanlar içerisinde hak ve sorumluluklarının bilinmesi sağlanacak. Belediyenin her kademesinde çalışan; memur, işçi, sözleşmeli personel dahil olmak üzere tüm personelinin aile içi ve sosyal yaşamında güvenli alan oluşturmak ve bu alanlar içerisinde hak ve sorumlulukların bilinmesi sağlanacak.”

Şiddetin tekrarlanmaması için koruyucu önlemler alınacak

Şiddetin bildirim süreci ve sonrasında belediyenin sorumluluklarının belirleneceğini söyleyen Sönmez, “Şiddetin tekrarlanmaması için koruyucu-önleyici ve onarıcı araçların sunularak, ilke ve prensipler doğrultusunda izlenecek yol ve yöntemler ortaya konularak; taciz ve mobbing kapsamını tanımlamak üzere uygulanabilir, net ve güncellenebilir bir yönerge hazırlamak. Hazırlanacak yönergenin yapılacak toplu sözleşme dahil çalışma hayatına dair tüm iş ve işlemlerde temel alınmasını sağlamaktır” dedi.

Belgenin hazırlanma ve uygulanma sürecinde benimsenen ilkeler doğrultusunda, başvuranın talebi ve onayı olmak şartı maddeler halinde şöyle sıralandı:

“*Beyan Esas Alınır: Şiddet, taciz ve mobbing durumlarında maruz bırakılanın beyanı esas alınır, kanıt aranmaksızın bu beyana dayalı olarak belediye içerisindeki soruşturma süreci derhal başlatılır. Her türlü şiddet ve tacize karşı sıfır tolerans gösterilir ve tavizsizlik ilkesi korunur. Beyanlar arasında ast üst ilişkisi (hiyerarşi) kurulmaz, misillemeye karşı gereken önlemler başvurucu lehine alınır.

*Tarafsızlık/Adil Yaklaşım Benimsenir: Kişilere eşit, adil ve tarafsız yaklaşılır. Süreç tarafların kişilik haklarını gözeterek yürütülür. Herkesin şiddet faili ya da maruz bırakılanı olabileceği göz önünde tutularak kişilere değil, davranışlara odaklanılır.

*Gizlilik İlkesi Korunur: Süreç tüm aşamalarda başvuruda bulunan ve hakkında beyan verilen bireylerin özel yaşamlarının gizliliğini ve kişilik haklarını koruyacak şekilde yürütülür. Bildirim, inceleme, soruşturma ve raporlama süreçlerinde yer alan kişiler, gizliliği korumak ve süreci konuyla ilişkili bütün kişilerin itibarına saygı göstererek ele almakla yükümlüdürler.

*Tavizsiz Uygulanır: Belgede yer alan ilkeler herhangi kademe farkı gözetilmeksizin memur, işçi, sözleşmeli personel ve stajyerler dahil olmak üzere tüm personel için geçerli olup, taviz vermeksizin uygulanır.

*Teşvik Edici ve Destekleyicidir: Süreç boyunca, başvurucunun tekrar mağdur edilmesine, yılmasına ve motivasyon kaybetmesine yol açabilecek ve tarafların insan onurunu ve güven duygusunu zedeleyebilecek her türlü davranıştan kaçınmak ve bu tür davranışların ortaya çıkmasını önlemek hususlarında gereken dikkat ve özen gösterilir. Şiddet ve tacize maruz bırakılanı güçlendiren, şiddet sonrası şifa bulmasına destek veren mekanizmaları işletmek üzere ivedilikle harekete geçilir. Destek sürecinde mağduriyeti artıracak sorgulayıcı ve suçlayıcı söz, davranış, tavır ve imalarda bulunulamaz.

*Kapsayıcılığı Gözetir: ILO 190 sayılı Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesi ve ulusal mevzuat temelinde hazırlanan bu tutum belgesi ve ortaya konulan kurumsal politika, ulusal ve uluslararası sözleşmeler kapsamında yürütülür. Bu kapsayıcılık nezdinde cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim farkına indirmeksizin taraflar arasında olası güç ilişkileri (etnisite, toplumsal cinsiyet, konum, statü ve benzeri) göz önünde bulundurulur ve tarafsızlığı engelleyecek önlemler alınır.”

Açıklamanın ardından “Şiddete Karşı Tutum Belgesi”ni Şedal, kadınlarla birlikte “Jin Jiyan Azadi” sloganı ve alkışlar eşliğinde imzaladı.

Tuşba’da imzalar atıldı

Tuşba Belediyesi, her türlü şiddet, taciz ve mobingi önlemek amacıyla ‘Şiddete Karşı Tutum Belgesi’ni imzaladı. Belediye hizmet binasında düzenlenen imza törenine Eşbaşkan Hanım Akkoş ve belediye meclis üyeleri katıldı.

Tuşba Belediyesi, imzalanan belge ile şiddete karşı kurumsal yaklaşımını ortaya koyarak şiddet ve tacizden arınmış bir çalışma yaşamı için gereken tüm adımların atılacağını taahhüt ediyor. Şiddete Karşı Tutum Belgesi, ILO 190 sayılı Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesi doğrultusunda ulusal mevzuat çerçevesinde hazırlandı. Bu belge ile Tuşba Belediyesi, hizmet ürettiği her birim dahil olmak üzere, her türlü şiddete, tacize ve mobbinge karşı nasıl bir yöntemle hareket edeceğini ve asla taviz vermeyeceğini ilan ediyor.

Eşbaşkan Akkoş: ‘Şiddete Karşı Net Tavrımızı Ortaya Koyuyoruz’
‘Şiddete Karşı Tutum Belgesi’nin imzalanmasının ardından Eşbaşkan Hanım Akkoş, şiddeti önlemenin tek yolunun şiddete neden olan eşitsizlikle mücadele etmek olduğunu söyledi. Eşbaşkan Akkoş, yaptığı açıklamada, “Bugün imzaladığımız belge, şiddet karşısında hiçbir zaman sessiz kalmayacak bir belediye olacağımız anlamını taşımaktadır. Bu belge ile şiddete karşı net tavrımızı ortaya koyuyor, belediyemizin hizmet üreten her birimi başta olmak üzere her türlü şiddete, mobbinge ve tacize nasıl bir yöntem ile hareket edeceğimizi, buna karşın taviz vermeyeceğimizi, kadınlara yönelik şiddet karşısında tarafsız olmayacağımızı ilan ediyoruz,” dedi.

‘Şiddetin Karşısında Olmak Yerel Yönetimlerin En Önemli Görevidir’
Belediye olarak kadın çalışmalarını her zaman öncelediklerini dile getiren Akkoş, “Kadın belediyeciliği şiarıyla yürüttüğümüz yerel yönetim anlayışımızı daha ileriye taşıyarak şiddete karşı kadınların yanında olmaktan geri durmayacağımızı bir daha dile getiriyoruz. Kadına şiddetin politik olduğunun bilinciyle şiddete karşı kadınların yanında olacağımızın sözünü veriyoruz,” ifadelerini kullandı.
Eşbaşkan Akkoş, imzalanan tutum belgesinin bütün belediyelerde uygulanmasının elzem olduğunun altını çizerek, “Kadınların yaşam alanlarını oluşturarak her türlü şiddetin karşısında olmak ve kadınları yalnız bırakmamak yerel yönetimlerin en önemli ve en kıymetli görevlerinden bir tanesidir. Şiddete karşı durmak, dayanışmak boynumuzun borcudur,” dedi.

Van’da tüm belediyeler ‘Şiddete Karşı Tutum Belgesi’ni imzaladı - IMG 20241114 WA0010

Tutum belgesinin amacı:
· Tuşba Belediyesi’nin şiddet, taciz ve mobbinge karşı kurumsal politikasını ortaya koymak,
· Her türlü şiddet, taciz ve mobbingi hiçbir gerekçe ile kabul etmeyerek ilkeler ortaya koymak,
· Tuşba Belediyesi kurumsal yapısı içerisinde gerçekleşebilecek her türlü şiddet, taciz ve mobbing durumlarını önlemek ve takiben izlemek,
· Tuşba Belediyesi faaliyet alanları içerisinde memur, işçi, sözleşmeli personel dâhil olmak üzere tüm personel ve hizmet alanlar açısından güvenli alan oluşturmak ve bu alanlar içerisinde hak ve sorumlulukların bilinmesini sağlamak,
· Tuşba Belediyesi’nin her kademede çalışan memur, işçi, sözleşmeli personel dâhil olmak üzere tüm personelinin aile içi ve sosyal yaşamında güvenli alan oluşturmak ve bu alanlar içerisinde hak ve sorumlulukların bilinmesini sağlamak,
· Şiddet, taciz ve mobbing durumu bildirim sürecinde ve sonrasında Belediye’nin sorumluluklarını belirlemek. Şiddet, taciz ve mobbingin yaşanmaması ve tekrarlanmaması için koruyucu, önleyici ve onarıcı bir araç sunmak,
· Belirtilen ilke ve prensipler doğrultusunda izlenecek yol ve yöntemleri ortaya koymak ve şiddet, taciz ve mobbing kapsamını tanımlamak üzere uygulanabilir, net ve güncellenebilir bir yönerge hazırlamak. Hazırlanacak yönergenin yapılacak toplu sözleşme dâhil çalışma hayatına dair tüm iş ve işlemlerde temel alınmasını sağlamaktır.

 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da tüm belediyeler ‘Şiddete Karşı Tutum Belgesi’ni imzaladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir