1. Haberler
  2. Güncel
  3. Van’da yakılan atların öyküsü Şerzan Kurt öykü ödülüne laik görüldü

Van’da yakılan atların öyküsü Şerzan Kurt öykü ödülüne laik görüldü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eğitim Sen Batman Şubesi tarafından düzenlenen 13. Şerzan Kurt Öykü Ödülü yarışmasının sonuçları açıklandı. Yarışmaya Türkçe dalında Van’da diri diri yakılan atların öyküsünü konu alan Gazeteci- Yazar Roni Nasır Kaya’nın kaleme aldığı Atların Çığlığı” adlı öyküsü, ödüle değer bulundu.

Eğitim Sen Batman Şubesi tarafından bu yıl 13’üncüsü gerçekleştirilen yarışma Kürtçe ve Türkçe dallarında yapıldı. Yarışmada Kürtçe öykü dalında MemAL’ın “Pîrebotk” adlı öyküsü ve Türkçe öykü dalında ise Roni Nasır Kaya’nın “Atların Çığlığı” adlı öyküsü, ödüle değer bulundu.

Van’da yakılan atların öyküsü Şerzan Kurt öykü ödülüne laik görüldü - roni Kaya 1

Kaya tarafından kaleme alınan “Atların Çığlığı” adlı öykü  Türkçe dalında birincilik ödülünü aldı. Konuyla ilgili Serhat News’e açıklamalarda bulunan Kaya, şunları söyledi: “Her şeyden önce böyle bir ödülü almış olmam benim için son derece onun verici. Şüphesiz hepimizin hayatında değişik başarılar ödüllendirmeler olmuştur. Ama benim açımdan hiçbir şey edebiyat dalında aldığım bu ödül kadar kıymetli değildir. Kendi açımdan geçmeye çalıştığım bu zorlu süreçte böyle bir ödül almam hani deyim yerindeyse ilaç gibi geldi. Benim dışımda özellikle de Kürtçe dalında benimle bu ödülü paylaşan öyküdaşım MemAl’ı da yürekten kutluyorum. Kendisi gibi anadilimde yazamadığım için kendisini kıskandığımı da belirtmek isterim.

Van’da yakılan atların öyküsü Şerzan Kurt öykü ödülüne laik görüldü - roni odul

Başkale’de yakılan atlar konu alınmıştı

“Âdettendir insanlar bu tür ödülleri aldıklarında bir yerlere atfetmek isterler. Bende herşeye rağmen umudunu yitirmeyen Annelere ve Anneme atfetmek istiyorum” diyen Kaya,  şunlara dikkat çekti: “Kısaca öykünün hikâyesine değinmek istiyorum. Yıllar önce muhabir olarak çalıştığım Dicle Haber Ajansı’nda arkadaşım Sıddık Güler, Van’ın Başkale ilçesinde kaçak mazot taşıyan atların yakılmasını haberleştirmişti. Tabi ben de yıllar sonra gerçek olan söz konusu olayı kurgulaştırarak atların gözünden anlatmaya çalıştım. Ve ortaya Atların Çığlığı adlı öykü çıktı. İyi ki de çıkmış ve ben bu anlamlı ödüle layık bulundum. Atların Çığlığı” adlı öyküsü, ödüle değer bulundu. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.

Ne olmuştu?

Van’ın Başkale ilçesinde 2003 yılında “kaçak mazot ticareti yapıldığı” gerekçesiyle 5 köye baskın yapan dönemin Koru Piyade Karakolu’na bağlı askerlerin, köylülere ait 75 atı diri diri yaktığı öne sürülmüştü. Edinilen bilgilere gören İran’dan “kaçak mazot getirildiği” ihbarını alan Koru Piyade Karakolu’na bağlı askerler, 3 Ağustos günü akşam saatlerinde sınır köyleri Mahmutabat, Açıkalın, Salıdere, Erenler ve Azıklı’ya baskın düzenleyerek, kaçak mazot taşımasında kullanıldığı iddia edilen 75 ata el koydu. Baskınlarda sadece Mahmutabat köyünden Dursun Demir ve Selam Aldemir ile Piman isimli İran uyruklu kişiyi gözaltına askerler, bu kişileri sorgulamak üzere Başkale İlçe Jandarma Karakolu’na götürdü. Söz konusu kişiler, bir gün sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı. Atlarına el konulan bir grup köylü, Başkale Cumhuriyet Savcılığı’na başvurarak, sorumluların yargılanmasını ve zararlarının tazmin edilmesini istemişti. Ancak olayla ilgili hiçbir gelişme yaşanmamıştı.

İşte dereceye giren öykü

Öykü: Atların Çığlığı | Roni Nasır Kaya

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da yakılan atların öyküsü Şerzan Kurt öykü ödülüne laik görüldü
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir