Van’da deprem sonrası ortaya çıkan hasar tespitinde skandal bir gelişme yaşandı. Vanlı bir iş insanının kentsel dönüşüme sokmak istediği binasına gönderdiği ekip, tespit yerine binayı kullanılamaz duruma getirmek istedi. Kiracı ise gelen ekip ve mülk sahibini mahkemeye verdi.
Deprem yönetmeliğinin güncellenmesinden sonra yapılan birçok tespit sonrasında hukuksuzluklar ortaya çıkmaya devam ediyor. Yaşanan hukuksuzlukların en bariz örneği ise Van’da yaşandı. Van’da 2022 yılında sağlam raporu alan bir binada otel açan işletmecinin, aradan bir yıl geçtikten sonra hükümetin aldığı kentsel dönüşüm kapsamındaki binalara, ‘devlet desteği’ kararı ardından yaşamı işkenceye dönüştü. Binaya sözleşme kapsamında onarım yaparak, işletmesini açan Metin Öner, aradan kısa bir zaman geçtikten sonra bina sahibinin işyerini yıkacağı için boşaltma baskılarıyla karşı karşıya kaldı. Vanlı iş insanı K. E., resmi yollarla binayı boşalttıramayınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetki alan Vanlı bir firma ile anlaşma yaparak binada hasar tespiti yaptırdı.
Tespite gelenler kolonları parçaladılar
Binaya gelen firma yetkilileri, bilimsel olarak bina röntgeni çekip, bina duvarlarına silindir şeklinde zarar vermeden karot ile beton örneği almak yerine kolonları hilti ile parçalamaya başladı. İşletmecinin video çekerek duruma itiraz etmesi üzerine binaya gelen firma yetkilileri, söktükleri beton parçalarını olduğu gibi bırakarak işletmeden ayrıldı.
Heyet gidip yıkım kararı verdi
Gelen firma yetkilileri, tepkiler üzerine binayla ilgili kısa sürede yıkım kararı verdi. Yıkım kararıyla birlikte bina sahibi K. E., ilgili birimlere yazı yazarak, binanın yıktırılmasını istedi. Kararın hukuki olmadığını belirten işletme sahibi Metin Öner ise, karara karşı hukuki yollara başvurdu. Binayı bir yıl önce sağlam raporuyla kiraladığını dile getiren Öner, “Bu bina bir yıl önce sağlamdı ve ondan sonra deprem de yaşanmadı. Mülk sahibi sadece kentsel dönüşümden destek almak için böyle bir karar çıkardı. Zaten tespite gelen ekip de tespit yerine binanın kolonlarını kırmak istedi. Ben bunları video ile kayıt altına alarak itiraz ettim. İtirazım üzerine ekip hemen binadan ayrıldı,” dedi.
Yeniden tespit için yüklü para istendi
Karardan sonra firmayla görüşerek durumu dile getirdiğini belirten Öner, “Ben bu binaya 3 milyonun üzerinde yatırım yaptım. Fakat bu yasayla birlikte böyle bir hukuksuzluğa maruz kaldım. Firmayla görüşerek yeni ve bilimsel bir tespit istedim. Maalesef bunun için benden 130 bin TL para istendi. Bu parayı ödeyemediğim için yeni tespit yaptıramadım. Ama mahkemeye başvurdum. Talebim, bu hukuksuzluğun mahkeme kararıyla tespit edilmesidir. Burada paranın gücüyle açık bir hukuksuzluk yaşanıyor,” diye konuştu.
AFAD ve Çevre Şehircilik: Böyle bir tespit yoktur
Binada yapılan tespitin videolarıyla ilgili görüştüğümüz AFAD ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ise, ilk kez böyle bir görüntüyle karşılaştıklarını belirtti. Yetkililer, “Aslında kolonlarda teknik malzeme yoksa arada sıyırma yöntemiyle tespit yapılıyor. Fakat görüntülerde görüldüğü gibi bir yöntem ile yapılmıyor. Burada direkt kolona zarar verilerek hasarlı hale getirilmeye çalışılmıştır. Zaten günümüz imkanlarında artık bu sistem uygulanmıyor. Daha sağlıklı ve bilimsel yöntemler var. Biz de bunla ilgili gerekli incelemeleri yapacağız,” diye belirtti.
Serhat News