2011 yılındaki Van depremi, 2020 yılındaki Elazığ depremi, 2023 yılında ise Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen büyük deprem sonrası Türkiye’de deprem konusu daha sık konuşulmaya başlandı.
Yaşanan maddi ve manevi kayıplar sonrası deprem farkındalığı konusundaki çalışmalar artarken bilimsel çalışmalar ve kamu kurumlarının bu yöndeki uygulamalarına da hız verildi. Özellikle ilgili kurumların bu yöndeki duyuru ve açıklamaları önem arzederken bu konudaki önemli kurumlardan biri Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün sitesi sıkça başvurulan adreslerden biri oldu.
Yapılan araştırmalar sonrasında sık sık güncellenen deprem haritası ve fay hattı konusunda çalışmalar yürüten kurum vatandaşlara fay hattı sorgulaması yapmayı, yaşadıkları kentler ve mahalleler ile ilgili bilgi edinme imkanı sağlamayı sürdürüyor.
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü tarafından fay hattı üzerinde olduğu paylaşılan iller şu şekilde sıralandı:
Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya ve Tokat.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler
Deprem riskinin en az olduğu kentler ise Sinop, Giresun, Trabzon gibi illerden oluşuyor.
yurttaşın evinin geçtiği alanda bile fay hattı geçip geçmediğini sorgulama fırsatı sunan MTA, AFAD ile birlikte hazırlanan haritayı https://tdth.afad.gov.tr/TDTH/main.xhtml adresinden sunuyor. E-Devlet girişi yaptıktan sonra Türkiye Deprem Tehlike Haritası İnteraktif Web Uygulaması’na ulaşılabilen haritada bölge bölge tehlikeli alanlar gösteriliyor. (Şehrivan Gazetesi)
Fay hattını sorgulamak için tıklayınız
Serhat News