Van’ın madalya kazanan sporcuları 12-15 Mayıs 2022’de yapılacak olan 7. Uluslararası Kick Boks Dünya Kupası’na maddi sorunlardan ötürü katılamıyor. Bir sporcu için ortalama 10 bin TL gerekli.
Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kick Boks Takımı, 3 Şubat’ta Ordu’da düzenlenen Türkiye Şampiyonası’nda 5 Türkiye birinciliği, 5 Türkiye ikinciliği ve 3 Türkiye üçüncülüğü kazanarak madalya aldı. Sosyoekonomik durumu kötü olmasına rağmen yüzlerce Vanlı genç, canla başla çalışarak şampiyonalara hazırlanıyor. 7. Uluslararası Kick Boks Dünya Kupası 12-15 Mayıs 2022 tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece/İstanbul’ da yapılacak. Ancak Vanlı sporcular için yarışmaya katılmak için istenilen kayıt ücreti büyük engel olarak duruyor. Van Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ndeki yolsuzluk haberleri güncelliğini korurken Vanlı sporcular başarılarına rağmen ekonomik nedenlerden ötürü şampiyonaya katılmadıklarında emeklerinden beş yıl çöp olacak.
‘Bakanlık verdiği parayı yine bizden alıyor’
Sporculardan Sinan Baran hem kendisi hem de kızı ve oğluysa şampiyonaya katılmayı düşünüyor. Baran’ın Serhat News’e aktardıklarına göre katılım sağlamak öyle kolay da değil. Bakanlık her yarışmacı için masrafların karşılanması adına bin ila bin 200 TL yardımda bulunuyor ancak şampiyonaya katılmak için 55 Euro yatırmak katılım şartlarından biri. “Bakanlık verdiği parayı yine bizden alıyor” diye de yorumluyor. Bu haberimizde Vanlı sporcuların desteklenmediğini, başarılarına rağmen ekonomi bariyerine takıldıklarını yazdık Sporculardan Sinan Baran arayıcılığıyla.
‘İl temsilcisi yardımları kendi salonuna harcıyor’
Baran’ göre il temsilcisi Barış Aydın sporcuların sorunlarıyla ilgilenmiyor: “Biz valiye gittiğimizde veya kaymakama gittiğimizde ‘il temsilcisi gelsin’ diyor tabi il temsilcisinin özel salonu var. Özel solunda öğrencileri çalıştırıyor ve gidip bir şey aldığında da o parayı kendi öğrencilerine veriyor. Bizim gibi sporcular ise sadece İl Spor Müdürlüğü’nün verdiği parayla gideriliyor masraflarını.”
‘İl Spor Müdürlüğü hiçbir şekilde yardımcı olmuyor’
“Türkiye’de dereceye giren 13 tane öğrencimiz var” diyen Baran, “Maddi durumu kötü bizim öğrencilerimizin. Devletin kapıları bize kapalı. İl Spor Müdürlüğü hiçbir şekilde yardımcı olmuyor. ‘Bakanlığın verdiği para budur. Bundan başka ben veremem’ diyor ama ben yarın dereceye girdikten sonra geldiysem benimle fotoğraf çekinmek için hepsi sıraya girer” diyor. Türkiye Kick Boks Federasyonu’na Adidas sponsorluk yapıyor ve markanın alt markası sporculardan kendi ürünlerini kullanmasını istiyor. Ürünleri kullanmayan sporcuların yarışmaya katılması yasak. Bu konu hakkında da Baran, “Malzemesi, tekmelik, ağızdaki dişlik, eldiven, kask, kemer ve eldeki bandaj. ‘Benden almak zorundasın’ diyor ve maliyeti de 3 bin 800 TL. Bunu birçok sporcumuz karşılayamıyor” diyor.
‘Ortalama bir sporcunun gidip gelmesi 10 bin TL’
İstanbul’a gidecek olan sporcuların ortalama masrafları hakkında da bilgi veren Baran, “55 Euro sadece kişi başı sadece kayda veriyorsun. Bilet şu an bin TL, bin gidiş bin geliş iki bin sekiz yüz küsur TL harcanıyor. Hesapladığın zaman 3 bin 800 lira malzemeye verecek bir sporcu ve 6 bin 800 TL yapıyor bu. Kalış süresi boyunca da başka masraflar çıkıyor ve ortalama bir sporcunun gidip gelmesi 10 bin TL. Kick Boks Federasyonu’yla görüştüm, kayıt yaptırdım. Hatta ben kendi kaydımı da yaptırdım, ben de maça gireceğim. Ben, kızım, oğlum sadece bizden 3 kişi girecek. 3 kişi için hesapladım, en düşük 24.000 bin lira gidecek bana verdikleri para 3 bin 300 lira” diyor.
‘Bu sporcular İstanbul’daki şampiyonaya katılmazlarsa son beş yılları çöpe gidecek’
Bir sporcunun Türkiye’de dereceye girmek için beş yıl çalıştığını söylüyor Baran. İstanbul’da yapılacak olan şampiyonaya katılmadıklarında emek verdikleri beş yılın çöp olacağı yorumunu yapıyor: “Bizim Türkiye’de dereceye giren 13 sporcumuz yaklaşık hepsi 5 yıllık sporcu. 5 yılın sonucunda herkes kendi kilosuna göre kendi kategorisinde Türkiye’de dereceye girmiş. Bu sporcular İstanbul’daki şampiyonaya katılmazlarsa son beş yılları çöpe gidecek. Bu da öğrencinin özgüveninin kaybı demek. Bir sporcunun ‘para yok, gidemiyorum’ dememesi lazım. Birkaç öğrenciyle konuştum, ‘nasılsa bu parayı ailem karşılayamıyorum. Ben gelemiyorum’ diyor. Gerekli kurumların bu ihtiyaçları karşılaması gerekiyor.”
‘öğrenciler yarın dereceye girdiğimizde bizimle fotoğraf çektirip basınla paylaşacak’
Son olarak haberimizin başında da yazdığımız ve Baran’ın iddialarına göre il temsilcisi sporcuların sorunlarına kulaklarını kapatmış: “Aydın, bu görevini yerine getirmiyor. İş adamlarından yardımlar toplanırdı, bu tarz yarışmalara sponsor olsunlar diye. Geçtiğimiz gün kayıtların son günüydü ancak il temsilcisine ben ulaşamadım. Ben ve öğrenciler yarın dereceye girdiğimizde bizimle fotoğraf çektirip basınla paylaşacaktır. Örneğin Türkiye 2. olduğumuz zaman, benim oğlumun fotoğrafları her yerde paylaşılıyor. Kardeş sen benim oğlumun fotoğrafını eğer her yerde paylaşıyorsan biz bugün İstanbul’a gideceğiz gel götür. İlgi yok. Şehrimizin sporcuları bu ilgiye ihtiyaç duyuyor. Devletten, bakanlıktan, İl Spor Müdürlüğü’nden destek yok. En azından bizim şu anda dünya maçına gitmemize yardım edin. Hem şehrimiz için hem de spor yapan gençlerimizin geleceği için bu çok önemli.”
Van Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nde yolsuzluk
Baran’ın aktardıklarına ek olarak geçtiğimiz yılın aralık ayında Van İl Gençlik Spor Müdürlüğü’nde 2013 ve 2015 yılları arasında birçok yolsuzluk yapıldığı ortaya çıkmıştı. Müfettişlerin hazırladığı bilirkişi raporu üzerine yaşanan yolsuzluklara ilişkin Gençlik ve Spor Bakanlığı, müdürlükte çalışan 11 kişi hakkında “alacak” davası açtı. Dosyaya bilirkişi raporu da eklenerek, raporda alındığı ifade edilen birçok ürün ve hizmetin alınmadığı, faturalandırılan birçok ürünün yerine başka ürünlerin alındığı, yine İl Müdürü Nevzat İnanç başta olmak üzere birçok yöneticinin yaşanan yolsuzluktan sorumlu olmalarına rağmen “davalı” yapılmadıkları ortaya koyuldu
2013’te 27 Bin 541 TL Zarar
Raporda, 2013 yılında “Gençlik Kampı” adı altında yapılan etkinlik için müdürlüğün yaptığı mal alımında yaklaşık maliyetin belirlenmesi için sadece bir firmadan iki teklif alındığı da yer aldı. Yaklaşık maliyetinin 99 bin 926 TL olan ihaleye 2 isteklinin teklif verdiği, ihalenin 97 bin 286 TL fiyatla bir firmaya verildiği, Van Ticaret Odası’ndan alınan fiyatlar ile ihale birim fiyatları karşılaştırılması sonucu 27 bin 541 TL zararın oluştuğuna yer verildi. Yine yapılan başka bir ihalede de, bakanlığın 84 bin 643 TL zarara uğratıldığı ortaya koyulurken, ihalenin sürekli bir firmaya verilmesinden dolayı, bakanlığın 237 bin 730 TL zarara uğratıldığı da kaydedildi.
(ro)