Çalışanlarının yüzde 98’ini erkeklerin oluşturduğu kereste ve yapı malzemeleri sektöründe yer alan şirketi ile Van’ın ilk ve tek kadın ihracatçısı, iki üniversite mezunu Nevruz Ürün, “Van İhracatçılar Birliği resmi verilerine göre Van’da tek ihracat yapan iş kadını unvanı sahip.
Van’ın tek ihracat yapan iş kadını Nevruz Ürün, yaklaşık bir yıldır kereste ve yapı sektöründe olduğunu belirtti. Anka Haber ajansından İshak Kara’ya konuşan Ürün; Suriye, Irak, İran, Lübnan, Kuveyt, İsrail, Fransa ve Almanya’ya ihracat yaptığını belirtti. Ürün, şunları söyledi:“Goyan Company’nın sahibiyim. 7 kardeşiz ve ben iki üniversite okudum. Fakat zorunlu sebeplerden dolayı ihracata yöneldim. 1 yıl önce ihracat hikayem başladı. Ondan önceleri ihracatla alakalı bir fatura bile kesemiyordum. Bana gelen bir telefonla kendimi kereste tüccarı olarak buldum. Başlarda zorlandığım bir süreçti. Sıfır sermayeyle başladım. Şirketim bile yoktu. İşe ilk girdiğimde 20 günlük korona sokağa çıkma yasağı vardı. Ona rağmen bazı imkanları zorladık. Şirket avukatımız bu anlamda yol gösterici oldu. Mevzuatı bilmiyordum. Şirket durumu ne olur. Seyahat izni vs. katkısı olmuştur. Sonra serüvenimiz başladı. İlk başladığımda işe fabrikalar nezdinde muhatap bile alınmıyordum. 1 yılın sonunda şu anda gelinen aşamada bölgenin en büyük ve tek kadın kereste tüccarıyım.
“Zorluğun temel sebebi bu alanın yüzde 98’inin erkeklerden oluşuyor olmasıdır”
Van İhracatçılar Birliği resmi verilerine göre Van’da tek ihracat yapan iş kadını unvanı sahibiyim. Her işte olduğu gibi bizim sektörün de zorlukları var. Zorluğun temel sebebi bu alanın yüzde 98’inin erkeklerden oluşuyor olmasıdır. Bu yönüyle zorlandım. Ama emek verilince hiçbir şeyinde imkansız olmadığını kanaat getirdim.
İlkin Van ile başladım ama şimdilerde Van, Iğdır, Erzurum, Trabzon, Artvin ile devam ediyoruz. İlk başladığımız dönemlerde 8 fabrika ile birinci yılımı kapattım. Ama şimdilerde bu sayı 12’ye kadar çıkmış durumdadır. Türkiye’deki kereste sistemini oturttuktan sonra Yurtdışına açılmaya karar verdim. Belarus ile başladım. Türkiye’deki kereste dünyanın en ucuz kerestesiydi fakat mevcut siyasi konjonktürden kaynaklı Belarus’un para birimi düşmesiyle beraber Belarus ürünü cazip hale geldi. Cazip hale gelince müşterilerimizi başka pazarlara kaptırmamak için alternatif yarattık. Şimdi Belarus’tan Van’a Van’dan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim bölgesine gönderiyoruz.”
“Ticaret ve ihracatta güven önemli bir olaydır”
Nevruz Ürün, bir anda kendisini inşaat kalemleri arasında bulduğunu belirterek, “Bunun dışında inşaat malzemeleri beraberinde diğer birçok kalemi getiriyor. Keresteyle birlikte inşaat malzemesi mantolama, parke vs. işlerde oluyor. Bir baktım kendimi inşaat kalemleri arasında buldum. Benim için zorlayıcı olan işi tek başıma yapmamdı. Ailem her daim yanımda durdu. Ticari yönüyle bu işe tek çıktım. Yolun devamında da tek başımaydım ve ben bunu sıfır sermayeyle yaptım. Birçok insan sıfır sermayeyle nasıl iş kurulabilir 1 yıl gibi kısa sürede nasıl bu kadar büyük cirolara sahip olunabilir diyecektir. Ticaret ve İhracatta güven önemli bir olaydır. Yurtdışından insanlar size parasını emanet ediyor. Üretim olduğu içinde üretim bitene kadar para sizde kalmış oluyor. Kendi içimde matematiksel bir hesaplamaya girdim. Elbette ki zorlanıyorsunuz yoruluyorsunuz. Van’dan çıkıp Kuzey Irak’a veya buradan Artvin’e tek başınıza gitmek zorunda kalıyorsunuz. İnsan istedi mi bir şeyler mümkündür. Genç yaşta para kazanmak mümkündür. İsteyen herkes yeter ki cesur olsun bir şeyler yapmak istesin. İnsan yola çıktığı zaman bir söz vardır ya ‘kervan yolda düzülür’ diye kendimde tecrübe ettim.”
“Kereste bitcoin’den daha çok değer kazandı”
Ürün sözlerini şöyle sürdürdü:
“Genç girişimci arkadaşlara tavsiyem, sermayem yok gücüm yok şirketim yok asla bunları düşünmesinler. İnsan istediği zaman her şey mümkündür. Yeter ki biraz cesaretli olsun. İlgili fizibilitesini iyi yapmış olsun. Kereste değil başka bir kaleme girmiş olsaydım belki zarar da ediyor olabilirdim ama Kereste Bitcoin’den daha çok değer kazandı. Doğru sektör ve risk faktörlerini iyi analiz etmek lazım bu doğrultuda sektörün tek kadın kerestecisiyim. Elbette ki zorlanıyorum. Çünkü üreticiler, muhasebeciler, tırcılar ve gümrük görevlileri hepsi erkek olunca dezavantajlarını yaşıyoruz elbette ki avantajları da var. İnsanlar biraz daha kibar oluyor kadın olunca karşısındaki bir kadın eli kereste camiasına değdiği zaman insanların daha dikkat ediyor. İstiyorum ki inşaat yapı malzemesi kereste işindeki kadın arkadaşların sayısının artmasıdır. İhracat sanıldığı gibi zor değil yeter ki yapmak istesin. İhracat yaptığın ülkenin hukuk kurallarını da iyi bilmekte fayda var. Ticari hukuk önemli, siz aynı anda hem üretim, ihracat, ithalat hem de kendi ülkeniz ve karşı taraftaki ülkenin ticaret kanunu iyi bilmeniz gerekir. Hedef ülkenin ticari kanunlarına hakim olmak gerekiyor.”