1. Haberler
  2. Güncel
  3. Vanlı Gazeteci çekti: Dengbej Mehemedê Beyro’nun hayatı belgesel oldu

Vanlı Gazeteci çekti: Dengbej Mehemedê Beyro’nun hayatı belgesel oldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dengbejlerhemedê Beyro’nun hayatı Gazeteci Roni Nasır Kaya tarafından Çîroka Dengbêjekî “Mihemedê Beyro” (Bir dengbejin hikayesi) adıyla belgeselleştirildi. Belgeselin galası 19 Ekim’de yapılacak.

Erzurum’un Karayazı ilçesine bağlı Beyro (Salyamaç) köyünde dünyaya gelen Dengbej Mehemedê Beyro’nun hayatı Gazeteci Roni Nasır Kaya tarafından Çîroka Dengbêjekî “Mihemedê Beyro” (Bir dengbejin hikayesi) adıyla belgeselleştirildi. Belgeselin galası 19 Ekim’de Avcılar Barış Manço Kültür Merkezinde yapılacak.

Belgesel çekimleri Ağrı, Doğubayazıt, Erzurum ve doğduğu Karayazı ilçesine bağlı Beyro Köyünde gerçekleştirildi. Dengbej Mehemedê Beyro, ünlü dengbej Reso’nun öğrencisi (şagirti) olarak dengbejliğe başladı. Reso’yu piri olarak gördüğünü söyleyen Beyro, dengbej Şakiro, Zahiro ve çok sayıda ünlü Kürt dengbejleriyle aynı divanlarda yer aldı.

Belgesel Yönetmeni Roni Nasır Kaya, dengbejlikle ilgili bu çalışmada yer aldığı için çok mutlu olduğunu söyledi. Kaya, “Kendimi çok şanslı hissediyorum çünkü çocukluğumda ailemde dengbejler çok dinlenirdi. Dengbejlerin klamlarını dinlediğimizde sanki hikaye hafızamızda canlanırdı. Onlar kadar anlatılanları iyi betimleyen olmadı. Dağları, coğrafyayı, mevsimleri, kadınları, kahramanlıkları en iyi şekilde onlar dile getirirlerdi. Hâlâ da ne zaman bir dengbej dinlesem, çocukluğumun düşlerine dalar giderim. Serhad’ın o uzun kış gecelerine alır götürür ve klamların o efsuni sözcükleri mest eder beni. Dengbejlerin avazı, dağların doruğundaki karlar gibi ilkbaharın gelişiyle yavaş yavaş ovaya doğru akar. Ova, kadınların ellerinden ilmek ilmek aşkla işlenmiş kilim misali binlerce rengarenk çiçeklerle bezenir” ifadelerini kullandı.

Vanlı Gazeteci çekti: Dengbej Mehemedê Beyro’nun hayatı belgesel oldu - Gala

Bu denbejlerden birinin Mehemedê Beyro olduğunu anlatan Kaya, “Evdalê Zeynikê’nin dengbejlik deryasından payına düşeni almış; Reso, Şakiro, Zahiro gibi dengbejlerle aynı divanlarda hemhal olmuş dengbejliğin zirvesine ulaşarak, günümüze kadar gelebilmiştir” dedi. Çalışmada emeği geçenlere ve belgeselin galasını organize eden Van Çaldıran Çevre Köyleri Yaşam Derneği’ne de teşekkür eden Kaya, dengbejliğe ilgi duyan herkesi de galaya davet etti. Belgeselin ilk gösterimi 19 Ekim Barış Manço Kültür Merkezi’nde yapılacak. Dengbejler divanın ardından saat 18.45’te belgeselin gösterimi gerçekleşecek.

 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Vanlı Gazeteci çekti: Dengbej Mehemedê Beyro’nun hayatı belgesel oldu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir