Vanlı kadınlar: 25 Kasım’da İran’da direnen kadınların sesi olacağız

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vanlı kadınlar, 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nü bu yıl ‘ahlak polisi’ tarafından katledilen Jina Mahsa Emini’ye ve İran’da direnen kadınlara atfedeceklerini söyledi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yaklaşırken dünya kadınları şiddete ve ataerkil sömürüye karşı mücadele ederek özgürlük ve eşitlik talebini yineliyor. Bir yandan kadın direnişi tüm alanlarda yayılırken diğer yandan da erk zihniyetler sonucu kadınlar katlediliyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2022 Ekim ayında 34 kadın katledilirken, 26’sıda ‘şüpheli ölüm’ diye kayıtlara geçti. Dünyanın birçok yerinde kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında her yıl hakları, talepleri için alanlara çıkarak, katledilen ve direnen kadınların sesini yükseltiyor.

Tevgera Jinên Azad (TJA), bu yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü etkinliklerinin startını “Faşizme ve kadın kırımına karşı özgürlük zamanı” şiarıyla verdi. Bu kapsamda Van’da etkinliklerin startını da veren TJA Van, bu yılki 25 Kasım‘ı İran’da “Ahlak Polisi” tarafından katledilen Jina Mahsa Emini ve ardından devam eden direnişte katledilen onlarca kişiye atfedecek.

‘İran’daki direnişe karşı bütün kadınlar yürüyecek’

Tevgra Jinen Azad (TJA) aktivisti Dilan Yıldız, Van genelinde yaptıkları çalışmaların “21’nci yüzyıl kadın yüzyılı olacak” şiarıyla gerçekleştiğinin altını çizdi. Bütün sokaklarda, mahallelerde kadınlara dayanışma sözü verdiklerini dile getiren Dilan, “25 Kasım Kadınla Mücadele Günü’nü 12 Kasım’da başlattık. Kadınlarla buluşmalarımızı gerçekleştiriyoruz ve toplantılarımız devam ediyor. 25 Kasım’ı da yürüyüşle başlatacağız. İran’da ki direnişe karşı bütün kadınlar yürüyecek. Bütün kadınları 25 Kasım’da yürüyüşe ve direnmeye davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

Vanlı kadınlar: 25 Kasım’da İran’da direnen kadınların sesi olacağız - dilan yildiz
Dilan Yıldız

‘Kadın katliamlarına karşı alanlarda olalım’

Van Serhat Göç Derneği (Göç-Der) Eşbaşkanı Gülşen Kurt’ta, “Kadın yaşamın kendisidir, kadın yaşamı örendir. Kadınlar ‘Jin Jîyan Azadî’ sloganıyla daha da güçlendi. Bununla beraber İran’da Jina Emin’in katledilmesinden sonra büyük bir direniş söz konusu. 25 Kasım Jina Emini şahsında yapılacak katılımlarla daha da anlamlı olacaktır. 25 Kasım’ı Jina Emini ve İran’da direnen kadınlara atfedeceğiz. Kadın şiddetine kadın katliamlarına karşı alanlarda olalım!” diyerek tüm kadınları 25 Kasım’da alanlara davet etti.

Vanlı kadınlar: 25 Kasım’da İran’da direnen kadınların sesi olacağız - gulsen kurt 1
Gülşen Kurt

‘Jin Jiyan Azadî sloganı dünyaya yayıldı’

Halkaların Demokratik Partisi (HDP) İl yöneticisi Mukaddes Karakoç ise, Kasım ayının başlangıcından bu yana erkekler tarafından onlarca kadının katledildiğini hatırlattı. Karakoç, “Bu katliamların sonu gelmiyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. 25 Kasım’da tüm kadınları yürüyüşe çağırıyorum. ‘Jin Jiyan Azadi’ sloganı tüm dünyaya yayıldı ve bunu yaymak içinde direnmeye devam edeceğiz” dedi.

Vanlı kadınlar: 25 Kasım’da İran’da direnen kadınların sesi olacağız - mukaddes karakoc
Mukaddes Karakoç

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Vanlı kadınlar: 25 Kasım’da İran’da direnen kadınların sesi olacağız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir