Vanlı Ressam Orhan Onuk beşinci kişisel sergisi “Migration” ile sanatseverlerle buluştu. Toranj Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve çok sayıda sanatseverin katıldığı sergi 11 Eylül’e kadar ziyaretçilerini bekliyor.
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun olan Ressam Orhan Onuk, uzun yıllardır sanatla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Kimi zaman ellerinde kartoplarıyla Van’ın en işlek caddelerinden birinde kuraklığa dikkat çekerken, kimi zaman sergileriyle Van’da kültür sanatın ilerlemesine katkı sunuyor.
Bugüne kadar dört kişisel sergi açan Onuk, beşinci kişisel sergisi “Migration”ı New York’tan daha kadim bir şehir olarak adlandırdığı memleketi Van’da açtı. Küratörlüğünü Mehmet Göktepe’nin üstlendiği sergi 11 Eylül’e kadar ziyaretçilerini beklerken Ressam Onuk, sergisiyle ilgili şu sözleri kaydetti: “Van’da açtığım bu serginin amacı, belki hayatında bir sergi bile görmeyen genç bir insanın hayatına dokunmak. Bunu unutmayalım. New York şehir değilken memleketim Van, dünyanın en eski şehirlerindendi. Vefa Borcu…”
Bir göç sergisi
Genellikle göç teması üzerine çalışan Onuk, sergisine ‘Migration’ yani göç ismini veriyor. Afişinde beyaz bir teknede mavilikler arasında göçü anlatıyor. Mavinin önemli bir renk olduğunu aktaran Onuk, baykuşun bilgeliği simgelediğini aktarıyor.
Kişisel sergilerinin yanı sıra 45 tane grup sergisine katılan Onuk, bugüne kadar 12 ödül kazandı. Aynı zamanda kütüphanesinde 2000’e yakın sanat tarihi ile ilgili eser bulunuyor ve mezun olduğu Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde yüksek lisans yaptı.
Resim anlayışını ifade ederken Amerika Soyut Ekspresyonist ve Alman Ekspresyonist dokudan söz ediyor Onuk. Kendini figüratif bir ressam olarak tanımlayan Onuk, bu sergi için bir yıl hazırlanıyor. Sergisinin yazısı ise Türkiye’nin en önemli sanat eleştirmenlerinden Beral Madra tarafından yazılıyor.
Madra yazısında şu ifadeler yer veriyor: “Fotoğrafın egemenliğine karşın bugün figüratif resim, ilginç bir canlanma yaşıyor. Bunu aklımızda tutarak, bugün resim sanatıyla çalışan çağdaş, yetenekli sanatçıların bu kavramı nasıl yorumlayıp yeniden tanımladıklarını, nasıl çalıştıklarını, motivasyonlarını, kendilerinden önceki büyük ustalardan nasıl ilham aldıklarını izliyoruz. O sanatçılardan Orhan Onuk, 4000 yıllık kültür katmanları ve çatışkılı tarihsel geçmişi olan bir şehirde, Van’da yaşamanın görsel yorumunu sunuyor resimleriyle…”
Bu sergi hem bir gönderme hem bir eleştiri
Göç ile birlikte balık temasını işleyen Onuk, insanların unutkan ve balık hafızalı olduklarına dair bir gönderme, bir eleştiri yapıyor ve şu anda atölyesinde Balık Hafıza serisi üzerine çalışmalarını sürdürüyor.
Onuk, röportajımızı çalışmalarında da olduğu gibi sanat alanına dair bir eleştiriyle bitiriyor ve şunları aktarıyor: “Günümüzde üç ay resim kursu görene de ressam diyorlar. 20 yıldır benim gibi bu işin serüvenini yaşamış olana da. Böylesi bir karşılaştırma ya da benzerlik olmamalı. Herkes kendi serüvenini yaşamalı.”
Toranj kültür sanat etkinliklerine devam edecek
“Migration” sergisi başta olmak üzere Van’da sayısı sergiye ev sahipliği yapan Toranj Kültür Sanat Akademi Koordinatörü Metin Mengi, sezonun ilk sergisiyle ilgili hislerini aktarıyor ve Toranj Sanat’ın yeni sezondaki faaliyetlerine ilişkin küçük bir bilgilendirme yapıyor: “Sergi salonumuzda yeni sezonun ilk sergisinin açılışını gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyoruz. Sanatçı Orhan Onuk’un memleketi Van’daki üçüncü kişisel resim sergisine ev sahipliği yapmak bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Sizin aracılığınızla hem sanatçıya hem de açılışta bizleri yalnız bırakmayan ziyaretçilere tekrardan teşekkür ediyorum. Toranj Kültür Sanat Akademi olarak yeni sezonda da sergi, söyleşi, imza etkinlikleri, konserler, tiyatro oyunları ve festivallerle kentin ve bölgenin kültür sanat potansiyeline katkı sunacağımızı sanatseverlerle paylaşmak istiyorum.”
Video-Montaj: Dıldar Güler
[…] Ressam Yusuf Özdemir, ölüm ve günah kavramlarını işlediği üçüncü kişisel sergisiyle […]