1. Haberler
  2. Kültür Sanat
  3. Varto’dan bir festival geçti

Varto’dan bir festival geçti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Muş’un Varto ilçesinde Demokratik Alevi Derneği (DAD) İle Hızır Mekan ve Doğa Koruma Derneği öncülüğün de 2’ncisinin yapıldığı Doğa İnanç ve Kültür festivali renkli görüntülerle son buldu.

Muş’un Varto ilçesinde 6 Ağustos’ta Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) ile Hızır Mekânı ve Doğa Koruma Derneği tarafından düzenlenen 2’nci Varto Doğa, İnanç ve Kültür Festivali’ 7 Ağustos’ta yoğun katılımla sona erdi. Festivalin ilk günü Pir Seyit Nesimi Türbesinde Alevilik ve Alevilik inancı konulu panel düzenlendi. Ardından pay edilen lokmalar dağıtılarak niyaz edildi.

Varto’dan bir festival geçti - varto festival

Festivalin ikinci günde ise Varto Mahmutoğlu Tesislerinde başlayan etkinliğe ilk olarak Dersim Areya Kay Tiyatro Grubu’nun sergilediği “Deprem” isimli oyunu yoğun ilgi ile karşılandı. Doğan Çelik, Burhan Karakaş ve birçok yerel sanatçı kendi ana dilleriyle kılmalar söylediği etkinliğe kitlede halaylarla eşlik etti.

Dengbej divanı kuruldu

Festival kapsamında sahneye çıkan dengbejlerin seslendirdiği parçalar büyük ilgi gördü. Yapılan festival ile ilgili Serhat News’e konuşan Demokratik Alevi Derneği (DAD) Eş Başkanı Kadriye Doğan, festivale olan ilginin kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Doğan, “Toplumun her alanını kucaklayan bir inançtır Alevilik. 72 millete aynı nazardan bakarız. En belirgin özelliği barışçıl ve paylaşımcı bir inanç sistemidir. 4 kapı 40 makamla insanın evrenle buluşmasını, erdemli insan yetiştirmeyi hedefler. Kurda kuşa hakkını korumasıyla da ekolojik bir zihniyetle yaklaştığını gösterir” dedi.

Varto’dan bir festival geçti - varto festival1

Doğan, 2’ncisi düzenlenen festivalin bundan sonra eksiklerini açığa çıkartıp daha kapsayıcı vekatılımı yüksek olarak sürdürüleceğini ifade etti.

“İnancı sürdürmenin Ocak sistemiyle mümkün olacağını bunu da Ziyar û diyarlarımızla yaratacağız” diyen Doğan, Ziyar û Diyar’ın kutsallık atfedilen ziyaretlere genel anlamda verilen isim olduğunu belirtti.

Doğanın kutsal olduğunu ifade eden Doğan, “Doğada var olan ve insanın yaşam kaynaklarını oluşturan su, toprak, ağaç, güneş bizler açısından çok değerlidir” diyerek festivale biçilen değere dikkat çekti.

Varto’dan bir festival geçti - varto alevi festivali 4

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Varto’dan bir festival geçti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir