Sinan Ok yazdı: AKP Van milletvekilleri 5 yılda mecliste ne yaptı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milletvekillerinin en temel görevleri halkın temel sorunlarını TBMM gündemine taşımak, ilgili kamu idarelerini harekete geçirmek ve temel yasama faaliyetlerini (Yasa, yasa teklifi, meclis araştırması, soru önergesi vermek, Genel Kurul ve ihtisas komisyonlarına katılmak vb.) yerine getirmektir. Milletvekilleri elbette bir siyasi partinin üyesi ve görevlileri olarak o siyasi partiye oy verenleri de her platformda temsil ederler. Ancak anayasaya göre “Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, seçildikleri bölgeyi veya kendilerini seçenleri değil, bütün milleti temsil ederler.” Bu yönüyle bir milletvekilinin yasama faaliyetleri kapsamında neleri söyleyip neleri yaptığı önemli bir konudur.

Seçimler yaklaştıkça milletvekillerine ilişkin değerlendirmeler de çeşitlenmektedir. Devletin tüm imkânları kullanılarak, OHAL koşullarında, yasak ve baskı altında yapılan 2018-24 Haziran seçimlerinde MHP-AKP listesinden seçilen 3 Van milletvekilinin TBMM’de yaptığı faaliyetleri kıymetli Vanlılar için derlemeye çalıştım. İktidarda olan AKP-MHP koalisyonunun milletvekilleri olarak Adulahat Arvas, İrfan Kartal ve Osman Nuri Gülaçar’ın 5 yıldır mecliste “yasama faaliyetleri” bağlamında ne yaptığını bilmek halkımızın hakkıdır.

5 yılda 29 konuşma!

MHP-AKP Van milletvekilleri TBMM Genel Kurulu’nda 5 yılda toplam 29 defa konuşma yapmıştır. 5 yıl boyunca “İnsan Hakları” Komisyonu’nda görevli olan Gülaçar’ın 11, “Çevre” Komisyonu’nda görevli Arvas’ın 1 ve KİT Komisyonu’nda görevli Kartal’ın 33 komisyon konuşması olmuştur. Yaklaşık 60 aydır Van milletvekilliği görevinde olan 3 vekilin “kendi imzaları ile verdiği” hiçbir kanun teklifi yoktur. MHP-AKP koalisyonunun 2018 seçimlerinden sonra 7145 sayılı kanunla (OHAL yasakları yetkisini valilere veren kanun) başlayarak yaklaşık 300 kanun teklifini yasalaştırmıştır. Ancak Van vekili olan MHP-AKP temsilcileri bu kanunların yüzde 90’ına dahi imza atmamıştır. İktidar milletvekili olup kendi imzası ile kanun teklifi vermeyen vekiller sadece Van MHP-AKP milletvekilleri değildir. Ancak bölge illerinden seçilen MHP-AKP milletvekillerinin bu dönem bu eğilimde olduğu, söz kurmadığı, yasa teklifi sunmadığı, TBMM’de basın toplantısı dahil hiçbir faaliyet göstermediği ifade edilebilir.

AKP-MHP ittifakının Van milletvekillerinin yasama faaliyetleri
  Yasama FaaliyetiO.N. GülaçarA. Arvasİ. KartalToplam
TBMM Genel Kurul Konuşmaları1081129
TBMM Komisyon Konuşmaları1113345
Başka vekillerin verdiği kanun tekliflerinde Attığı imza32273089
İmzası Bulunan Meclis Araştırması14151645
Sahibi Olduğu Yazılı Soru Önergeleri0000
İlk İmza Sahibi Olduğu Kanun Teklifleri0000
İlk İmza Sahibi/İmzası Olduğu Genel Görüşme0000
İlk İmza Sahibi/İmzası Olduğu Meclis Soruşturması0000
İlk İmza Sahibi Olduğu Meclis Araştırması0000

MHP-AKP’nin Van milletvekillerinin kendilerinin ilk imzacı oldukları tek bir Meclis Araştırması Önergesi yokken başka MHP-AKP milletvekillerinin verdiği Meclis Araştırması önergelerine imza atmışlardır. Bu kapsamda da çok sınırlı bir faaliyet gösterdikleri ifade edilebilir. Bu dönemde verilen 7 bin 160 önergenin sadece 45’inde MHP-AKP Van milletvekillerinin imzası olmakla birlikte bu önergelerde de ilk imza sahibi değildir.

Soru önergelerinde durumun daha vahim olduğunu ifade edebiliriz. Yaklaşık 60 aydır TBMM’de olan 3 vekilin soru önergesi sayısı sıfırdır. AKP-MHP milletvekillerinin soru önergesi verdiği bir düzlemde bu üç vekilin sıfır önerge vermiş olmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

Yazıyı bitirirken bu metinde “bu üç vekilden bir faaliyet beklentisi varmış” gibi anlaşılmak istemem. Türkiye tarihinin en büyük ekonomik, siyasi ve hukuki krizlerine imza atmış MHP-AKP iktidarında vekil olan bu kişilerin, halkın zararına olan işlere de ses çıkarmadığını biliyoruz. Bu kişilerin Van Büyükşehir Belediyesi’ne ve ilçe belediyelerine kayyım atanması için kulis yaptıklarını ifade edebiliriz. KHK-YSK darbesi ile gasp edilen; Edremit, Tuşba ve Çaldıran belediyelerine “mal bulmuş mağribi gibi çöreklenen bu güruhun” Van ve Vanlı lehine tek bir cümlesi var mı diye TBMM’deki konuşma tutanaklarını incelediğimizde karşımıza çok vahim bir tablo zaten çıkıyor. 2 ayda bir söz almış bu vekillerin gündeminde; Van, Vanlılar ve Vanlıların sorunları neredeyse hiçbir zaman öncelikli gündem olmamıştır. İktidar vekili olmalarına rağmen Van’daki sorunları çözmek yerine derinleştirmişlerdir.

Söz konusu 3 kişinin kamuoyuna en çok yansıyan beyanlarına baktığımızda zaten durum daha da net anlaşılacaktır. Van kamuoyu Arvas’ı Başkale depreminde yaptığı “Eğer beğenmiyorsanız tüm ekibimizle kalkıp gidelim, onlar gelsin size baksın. Talimat verelim diyelim biz bu köyü terk ediyoruz” açıklamasıyla tanıdı. Kartal’ın Van milletvekili olduğu 2022 yılında yaptığı “2002 yılından beri Türkiye’de Kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır” açıklamasıyla fark edildi. Gülaçar’ın “İnsan Hakları” Komisyonu’nda ve Genel Kurulda 5 yılda yaptığı tüm konuşmalarda 10 defa Van kelimesini kullanmamış ve Van’a dair bir konuyu gündeme taşımamıştır. AKP-MHP fikriyatının Van’daki bu üçlüsü “kendi aile saadetleri ve cepleri” dışında bir gündemle vekillik yapmamıştır.

Seçmen sayısı 707 bini aşan değerli Van halkının, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde tercihini yaparken, bir yanında HÜDA-PAR, bir yanında MHP olan AKP’li vekil adaylarına vereceği yanıt bu dönem seçilen vekillerin performansına layık olmalıdır!

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Sinan Ok yazdı: AKP Van milletvekilleri 5 yılda mecliste ne yaptı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir